Nej, flagermus er ikke skadedyr

I forbindelse med VVM-undersøgelsen af statsvejen til Stevns og Vejdirektoratets høring, har flere personer på Stevns udtalt at flagermus er skadedyr, skyld i Corona pandemien og iøvrigt nok skulle finde et nyt sted at bo hvis man fældede et spor gennem Vallø Storskov og flagermusenes territorie for at kunne lave vejen.

Jeg tror disse personer har fået galt fat i årsag og virkning.

Kan vi blive enige om at:

  • Corona-virus meget sandsynligt kommer fra flagermus.
  • Flagermus og mennesker har kunnet sameksistere i årtusinder.
  • Flagermusene i nærheden af Wuhan har næppe været specielt imperialistiske og har næppe indledt en offensiv for at udvide deres territorie.

Den menneskelige befolkning i Wuhan er cirka fordoblet de sidste 50 år. Der bor over 10 millioner i Wuhan i dag. Det må have krævet et pænt areal og en utrolig mængde råstoffer at udbygge byen. Man har næppe tænkt meget over hvilket dyreliv man forstyrrede undervejs. Det er derfor sandsynligt at menneskene har bredt sig ind i flagermusenes hjem og at flagermusene har måttet finde andre steder at bo, f.eks. i eller tæt på nogle af menneskenes bygninger.

At der efterfølgende sker overføring af sygdomme fra dyr til menneske er ikke just overraskende.

At menneskene prøver at skjule at sygdommen er brudt ud, undlader at bremse trafikken mellem verdensdele og lande, undlader at nedlukke verden hurtigt og kortvarigt for at inddæmme smitten effektivt og lade virus dø ud, er heller ikke just overraskende.

Hvem er det egentlige skadedyr i den fortælling?
Hvordan kan nogen argumentere for at vi skal begå samme fejl igen?

Published
Categorized as Natur

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *